Om Monica

Home  /   Om Monica
Hundfondens grundare Monica Lindgren

Hundfondens grundare, Monica Lindgren

Monica Lindgren

Monica har levt med och älskat hundar hela sitt liv. När hon blev sjuk fick hon idén att öppna en fond för att hjälpa hundar som är övergivna eller misskötta.

Hon fick kol för ett par år sedan och insåg att hon inte kan ta hand om en egen hund längre, men hon har ett dagbarn – rottweilern Lukaz håller liv i henne säger hon.

I bakhuvudet hade hon en tanke om att hjälpa hundar som farit illa. Hon tittade runt lite och såg att det inte fanns någon fond för hundar. För katter finns det 200 grejer. Hon fick veta att det att starta en fond hos Blå Stjärnan. Hon satte in några hundra tusen och nu händer det mycket hela tiden.

Monica växte upp med hundar. Morföräldrarna hade till exempel en kennel för dalmatiner. Uppväxten var inte helt lätt och hundarna i familjen kom att betyda mycket för henne. När hon flyttade hemifrån som 17-åring gick hon först till sjöss på stora tankfartyg och fick se världen. När hon kom hem var hon fodervärld åt militärhundar. Enda problemet var att Monica hade så svårt att skiljas från sina nya vänner. Hon har gått och bölat många gånger och en gång bestämde hon sig för ”Aldrig mer”. Hon skaffade sig en egen hund.

Sedan dess har hon alltid haft en eller två hundar i hemmet. Nu är hon 68 år och har ingen hund längre, men på köksbordet står ett fotoalbum med några av älsklingarna hon har haft genom åren. På väggarna i ett av rummen finns bilder på allihop. Först var det schäfrar, sedan blev det rottweilers. Men de sista, Zorro och Zacco, var en blandning mellan de två raserna.

– Jag har älskat alla mina hundar, men Zorro och Zacco var fantastiska. Det var som om de kunde läsa mina tankar. Om jag satt på soffan och tänkte att jag måste gå ut sprang Zorro och satte sig på trappan innan jag ens rest mig upp. Zacco vägde 62 kg, 11 kg mer än mig. Han blev attackerad av andra hundar tre gånger men vände bara bort huvudet. Han var trygg, berättar Monica.

Monica är i stort sett självlärd som hundtränare och hundkännare, men har genom åren umgåtts mycket med hundpoliser och hundväktare och andra som jobbar med hundar. Hon har alltid tränat sina hundar själv men hon har också anmält sig till kurser, mest för hundarnas skull, de är flockdjur och om man inte socialiserar dem tidigt kan de bli rädda, en del blir aggressiva.

Hon har en förmåga att förstå hundarnas kroppsspråk och har alltid haft lugna och snälla hundar. Det är viktigt att träna och motionera hundarna, både kroppsligen och hjärnan.

Monica önskar att hon var 20 år och frisk och hade de kunskaper hon har idag, då skulle hon öppna ett hem för misskötta hundar och ge dem en andra chans.